The Combine Forum banner
41 - 60 of 457 Posts
Nie od razu zrozumiałem, co powiedziałeś, ale teraz już rozumiem.
Być może możesz użyć pomysłów ochronnych od Doppelgrau z postu 19, określonych w załączonym pliku mainPCB.pdf, strony 2 do 5, i może dodać diody Zenera 5,1 V. I bez rezystora, aby zmniejszyć napięcie z 5 V do 3,3 V. Wydaje się, że są prawie zarówno płytki drukowane dla arduino i esp32 teraz.:49:

Discussion starter · #43 ·
Na wejściach rezystory dzielnika napięcia są obliczane tak, aby wytrzymać do 15 V (umieszczając "surowe 12 V" na wejściach autosterowania/przełącznika roboczego. Niższe napięcia mogą być wykrywane za pomocą czujników napięcia).
Mój egzemplarz testowy PCB (po kilku drobnych zmianach w porównaniu z już opublikowaną wersją) jest obecnie w drodze. Mam nadzieję, że otrzymam go w przyszłym tygodniu. Za dwa tygodnie mam wakacje, a potem będę mógł go zmontować (mam nadzieję, że lutowanie MMA nie będzie zbyt trudne) i przetestować projekt. (Obecnie moim głównym zmartwieniem jest zasilanie, czy proste LDO są w porządku, czy też będą się za bardzo nagrzewać.)

Miałem dobrą, długą jazdę z Fort McMurray, więc dużo czasu na przemyślenie podstawowej płytki drukowanej. Oto moje przemyślenia.

1. Jeśli chodzi o ochronę w trudnych warunkach pracy ciągnika dla wejść z przełącznika kierownicy i przełącznika maszyny, dlaczego nie użyć małych przekaźników, aby zapewnić izolowaną kontrolę nad pinami wejściowymi Arduino "D"? Uruchom z zasilania +12 V przez cewkę przekaźnika, a następnie poprowadź zewnętrznie linię sterowania włączaniem i wyłączaniem przekaźnika. Jedyne, co musi zrobić użytkownik, to uziemić linię, aby włączyć przekaźnik. Jeśli podłączyliby linię do 12 V, nic by się nie stało. A jeśli przypadkowo zostałaby zwarta do masy, to tylko by się włączyła. Miej również diodę zabezpieczającą przed indukcją równolegle do cewki. Byłby niezniszczalny i dobrze izolowany.

2. Miej MMA8452Q na płycie. Użyj pinów/gniazd, aby można go było łatwo usunąć/wymienić. Użyj 3,3 dostarczonego przez zasilanie arduino 3,3 V - jest podwójnie regulowane.

3. Użyj ADS1115 zamiast wejścia analogowego Arduino. Umożliwia to użycie wejścia różnicowego i skonfigurowanie go jako wejścia różnicowego jako domyślnego. Może użyć gnd jako jednej linii, a linii wyjściowej WAS jako drugiego wejścia. Użycie ADS izoluje linie WAS od Arduino i podobnie jak MMA, użyj pinów/gniazd do łatwej wymiany, jeśli coś pójdzie nie tak. Umożliwia również więcej pinów dla pinów sterujących sekcją przekaźnika.

4. Zamiast używać regulowanego zasilacza impulsowego, takiego jak HW-411, użyj takiego, który jest znacznie większy i może również zasilać przekaźniki do sterowania sekcjami.... https://www.ebay.ca/itm/DC-CC-8A-9A...4016-Power-module/311164183684?hash=item4872d4a484:g:2HEAAOSwXLFZhZ9v:rk:1:pf:0

5. Używając kontrolerów cytron, użyj 13A do napędu silnika i użyj podwójnego 10A do sterowania elektrozaworem. Użyj pinów 9,10 do sterowania. Używając pojedynczego, użyj 9 dla pwm i 10 dla kierunku. Używając podwójnego, użyj 9 i 10 dla pwm, a następnie po prostu połącz 2 piny kierunkowe wysoko.

Tylko po to, żeby to teraz narysować.

Myślę, że to mój ostatni komentarz na ten temat.....:) Jeśli to ma być dedykowana płytka drukowana, myślę, że zintegrowane przekaźniki do kontroli sekcyjnej byłyby super fajnym dodatkiem. Coś, gdzie wszystkie zasilania są już połączone. PITA ciągnąć gorący przewód do każdego przekaźnika lub twardo lutować z tyłu. DPDT z wyborem polaryzacji środkowych pinów byłby pomysłem przyszłościowym, ale AFIK nic w rolnictwie nie działa, wszystko spoczywa na masie i potrzebuje DPDT. +1 dla sugestii Larsa.

Ma większość funkcji, których każdy naprawdę by chciał. Myśli?
Opierając się na tym schemacie,
bez zasilania,
ale z podłączeniem pinów Arduino Nano jak w szkicu Autosteer_Switch / Button

dalej nie ma zasilania dla przekaźników

Zastanów się nad przełącznikami, czy przekaźnikami, czy też jakimiś mosfetami

To nie jest podstawowa płytka PCB
Płytka PCB ma wszystko, czego każdy by chciał :)
i może używać tego, co chce

Attachments

Co o tym myślisz?

Nie chciałem, żeby BNO i MMA umieszczali to na tablicy, ponieważ nigdy nie wiesz, jak tablica będzie stała w pudełku i jak pudełko będzie stało w traktorze
Cześć,
Zrobiłem sobie pudełko BNO i MMA. z odzyskanym kablem RS232.
pudełko kosztuje 2 $ na aliexpress: "Box Waterproof Box 85x58x33mm"

ropecope, dobra robota, testuję twoją pierwszą kartę pcb ze stycznia. :54:

Attachments

Czy wróciliśmy do budowania płyty dla każdego, która robi wszystko? Może być więcej niż 1 projekt płyty. Może być trudno wiedzieć, gdzie odciąć podstawową płytę pod względem części. Jest tak wiele świetnych pomysłów, jak mamy to ograniczyć, aby było nadal wystarczająco łatwe i użyteczne?

I może wszyscy jesteśmy trochę optymistyczni, myśląc, że każdy, kto faktycznie zbuduje i użyje AgOpenGPS, nie ma już umiejętności budowy dowolnej wymaganej wersji. Jeśli mamy płytkę drukowaną do automatycznego sterowania i płytkę drukowaną do zasilania, a ty musisz przylutować wszystkie części, złącza i okablowanie i wszystko doprowadzić do porządku, włożyć to do pudełka, załadować całe oprogramowanie, dokonać wszystkich ustawień, a następnie mieć nadzieję, że to zadziała i rozwiązać to 1 zimne połączenie lutowane w 500...... Z pewnością nie dla każdego.

Czy prosta płyta to po prostu naprawdę zły pomysł? Jestem naprawdę dobry w złych pomysłach!!!

FET jest świetną częścią do wielu zastosowań, ale półprzewodniki tlenkowe metali (MOS MOSFET) mają przebicie powyżej 20 woltów - pamiętaj, że zaimplementowany przewód przełączający ma duże znaczenie, który może dotknąć wszystkiego - jak wyładowanie iskrowe 4 milionów woltów z naładowanego węża do siewu powietrznego. Albo siadasz na tym dobrze izolowanym skórzanym siedzeniu w suchy dzień, przewracasz silnik sterowania, który odbiera iskrę o mocy miliona woltów z twojego ciała prosto do wejścia cyfrowego arduino. Zaletą małego przekaźnika jest 100% izolacja, niezniszczalność, z informacją zwrotną dźwiękową. Może działać zarówno z przyciskiem, jak i przełącznikiem.

Usuń wszystkie odniesienia do DOGS2 i BNO dla podstawowej płyty. Jeśli używany jest ADS1115, A0 nie jest wymagane do żadnej aplikacji. Może obsługiwać zarówno samodzielnie zainstalowany WAS, jak i fabryczny WAS. DOGS2 jest po prostu zbyt drogi i wymaga 12 V i jest ogromny.

Piny 9, 10, czyli Timer 2, powinny być używane do PWM, ponieważ jest to najmniej używany timer podczas korzystania z udp.

Czy wróciliśmy do budowania płyty dla każdego, która robi wszystko? Może być więcej niż 1 projekt płyty. Może być trudno wiedzieć, gdzie odciąć podstawową płytę pod względem części. Jest tak wiele wspaniałych pomysłów, jak mamy to ograniczyć, aby było nadal wystarczająco łatwe i użyteczne.

I może wszyscy jesteśmy trochę optymistyczni, myśląc, że każdy, kto faktycznie zbuduje i użyje AgOpenGPS, nie ma już umiejętności budowania dowolnej wymaganej wersji. Jeśli mamy płytkę drukowaną do automatycznego sterowania i płytkę drukowaną do zasilania, a ty musisz przylutować wszystkie części, złącza i okablowanie i wszystko dobrze dopasować, włożyć to do pudełka, załadować całe oprogramowanie, dokonać wszystkich ustawień, a następnie mieć nadzieję, że to zadziała i rozwiązać ten 1 zimny lut w 500...... Z pewnością nie dla wszystkich.

Czy prosta płyta to po prostu naprawdę zły pomysł? Jestem naprawdę dobry w złych pomysłach!!!

FET to świetna część do wielu zastosowań, ale Metal Oxide Semis (MOS MOSFET) mają przebicie die powyżej 20 woltów - pamiętaj, że przewód przełącznika implementacji idzie daleko, co może dotknąć wszystkiego - jak wyładowanie iskrowe 4 milionów woltów z naładowanego węża siewnika pneumatycznego. Albo siadasz na tym dobrze izolowanym skórzanym siedzeniu w suchy dzień, przewracasz silnik sterujący, który odbiera iskrę o mocy miliona woltów z twojego ciała prosto do wejścia cyfrowego arduino. Zaletą małego przekaźnika jest 100% izolacja, niezniszczalność, z informacją zwrotną dźwiękową. Może działać z przyciskiem lub przełącznikiem.

Usuń wszystkie odniesienia do DOGS2 i BNO dla podstawowej płyty. Jeśli używany jest ADS1115, A0 nie jest wymagane dla żadnej aplikacji. Może obsługiwać zarówno samodzielnie zainstalowany WAS, jak i fabryczny WAS. DOGS2 jest po prostu zbyt drogi i wymaga 12 V i jest ogromny.

Piny 9,10, czyli Timer 2, powinny być używane do PWM, ponieważ jest to najmniej używany timer podczas korzystania z udp.
Zgadzam się, w przypadku większości rzeczy, które napisałeś, dla podstawowego użytkownika. Nie wiedziałem o tym w przypadku tranzystora MOSFET.

Śledziłem kod arduino, który znajduje się na githubie i w odniesieniu do tego narysowałem płytę, gdyby istniał szkic z podstawowym wyprowadzeniem pinów, dostosowałbym się do niego.
Powinieneś zrobić szkic dla arduino, a następnie zrobić na jego podstawie płytę.

Przepraszam, że wyrzucam psy, ponieważ posiadam je i wierzę, że wielu je ma, ale nie kupiłbym ich więcej, gdyby był MMA.

Istnieje wiele kombinacji autosterowania i od samego początku z konstrukcją AOG miałem dylemat, jak i co. Czy połączenie szeregowe czy UDP do brick lub BNO, MMA lub psy i zmiany z pinami na arduino

Więc pomyślałem, że najlepiej będzie mieć wszystko na płycie, abym mógł wszystko przetestować i zobaczyć, co działa dla mnie najlepiej.
Jutro narysuję podstawową opcję.

Zgadzam się, w przypadku większości rzeczy, które napisałeś, dla podstawowego użytkownika. Nie wiedziałem o tym w przypadku tranzystora MOSFET.

Śledziłem kod arduino, który znajduje się na githubie i w związku z tym narysowałem płytkę, gdyby istniał szkic z podstawowym wyprowadzeniem pinów, dostosowałbym się do niego.
Powinieneś stworzyć szkic dla arduino, a następnie stworzyć płytkę w oparciu o niego.

Przepraszam, że wyrzucam psy, ponieważ jestem w ich posiadaniu i wierzę, że wielu je ma, ale nie kupiłbym ich więcej, gdyby istniał MMA.

Istnieje wiele kombinacji autosterowania i od samego początku budowy AOG miałem dylemat jak i co. Czy połączenie szeregowe czy UDP do brick lub BNO, MMA lub psy i zmiany z pinami na arduino.

Uważałem więc, że najlepiej mieć wszystko na płytce, aby móc wszystko przetestować i zobaczyć, co najlepiej dla mnie działa.

Jutro narysuję podstawową opcję.
Czy uważasz, że przekaźniki lub sieć Schottky'ego/rezystorów do ochrony wejść przełączających?

Nie ma nic złego w kilku projektach płyt, o ile mamy 1, który ma tylko podstawowe wymagane komponenty i możemy zrobić pełną dokumentację/filmy. Posiadanie zasilaczy na pokładzie sprawia, że system jest znacznie prostszy (dla osoby budującej). Czy myślałeś o dołączeniu również przełącznika BTS? To fajne urządzenie. XL4016 to fajny regulator przełączający, który można umieścić na płytce w postaci części i ustawić na stałe na 5 woltów.

Discussion starter · #54 ·
Szalony pomysł na płytkę PCB do sterowania sekcjami: Użycie dużej ilości VNH7070. Każdy VNH7070 w trybie fullbridge może sterować jednym zaworem napędzanym silnikiem lub w trybie półmostkowym dwoma zaworami elektromagnetycznymi (a nawet używać PWM do zmniejszenia potrzebnej mocy). (Lub jedna płyta i jedna płyta rozszerzeń dla większej liczby wyjść. Płyta bazowa może z 5 VNH7070, rozszerzenie z kolejnymi 5.)

Czy uważasz, że przekaźniki lub sieć Schottky'ego/rezystorów są odpowiednie do ochrony wejść przełączników?

Nie ma nic złego w kilku projektach płyt, o ile mamy 1, który ma tylko podstawowe wymagane komponenty i możemy zrobić pełną dokumentację/filmy. Posiadanie zasilaczy na pokładzie znacznie upraszcza (dla osoby budującej) system. Czy myślałeś o uwzględnieniu również przełącznika BTS? To fajne urządzenie. XL4016 to fajny regulator przełączający, który można umieścić na płytce w postaci części i ustawić na stałe na 5 woltów.
Myślę, że wystarczy zrobić ochronę z diodami, ale oczywiście lepiej jest użyć przekaźnika, oczywiście nie widziałem, jaki przekaźnik jest na rynku. Diody są znacznie bardziej dostępne, nie zajmują dużo miejsca

BTS432e2 już umieściłem na zasilaczu pcb.

XL4016 potrzebujesz takiego prądu? Kiedy tworzę płytkę PCB, staram się, aby była jak najmniejsza, a teraz chcę uniknąć komponentów SMD. Mam regulatory 78s05, które mogą utrzymać 2 A.

Myślę, że wystarczy zrobić zabezpieczenie z diodami, ale oczywiście lepiej jest mieć przekaźnik, oczywiście nie widziałem, jaki przekaźnik jest na rynku. Diody są o wiele bardziej dostępne, nie zajmują dużo miejsca

BTS432e2 już umieściłem na zasilaczu pcb.

XL4016 potrzebujesz takiego prądu? Kiedy tworzę płytkę PCB, staram się być jak najmniejszy, a teraz chcę uniknąć elementów SMD. Mam regulatory 78s05, które mogą utrzymać 2 A
Cóż, jeśli zaczniesz sterować 8 lub więcej przekaźnikami do sterowania sekcjami i 2 lub 3 do przełączników plus adapter udp, rozpraszanie mocy zostanie znacznie przekroczone na tym regulatorze i uwolni magiczny dym.

Och, gdybym tylko mógł nadążyć za wami! Uwielbiam zmiany i ulepszenia.
Za każdym razem, gdy zbieram części i zaczynam składać to wszystko do kupy, pojawia się nowa runda części.
I myśląc o technologii, widzę tylko, jak sprzęt i urządzenia wciąż się zmieniają i ulepszają (szczególnie GPS i przestrzeń IMU).

Teraz muszę dowiedzieć się, czym jest MMA. Mimo że mam DOG2, BN055, IMUBrick v2 itp.!

Cóż, to trochę frustrujące, ale myślę, że zawęziliśmy miliony możliwych części, które nie działają, do zaledwie kilku, które działają całkiem dobrze.

Oto "Basic" ino. Używa MMA8452Q, ADS1015, Arduino Nano. Jest bardzo stabilny.

Attachments

Kolejna próba podstawowego autopilota. Używa modułu zasilania impulsowego 10 A dla 5 V, przetwornicy podwyższającej napięcie 12–24 V do napędzania silnika kierowniczego, wejścia przekaźnikowego dla przełączników. Nadal można dodać kondensatory 0,1 uF na liniach wejściowych ADS, aby pomóc w filtrowaniu szumów.

Myśli? Czegoś brakuje?

Attachments

41 - 60 of 457 Posts